Ako vybrať panvicu?

Kvalitná panvica je základom každej kuchyne. Môžete na nej vyprážať, flambovať, dusiť, a dokonca aj variť omáčky. Aby ste z panvice dostali maximum, treba dobre zvoliť nielen tvar, ale hlavne materiál. Zamerajte sa tiež na nepriľnavosť, odolnosť voči poškodeniu a nároky na údržbu

Kvalitná panvica je základom každej kuchyne. Môžete na nej vyprážať, flambovať, dusiť, a dokonca aj variť omáčky. Aby ste z panvice dostali maximum, treba dobre zvoliť nielen tvar, ale hlavne materiál. Zamerajte sa tiež na nepriľnavosť, odolnosť voči poškodeniu a nároky na údržbu

Doba čítania 10 min.
Jakub, redakcia Heureka.sk

Základné rozdelenie

Univerzálna panvica

  • Univerzálne použitie

  • Na smaženie aj dusenie

  • Niektoré panvice sú vhodné do rúry

  • Pri výbere sa zamerajte na priemer, výšku okraja a materiál

  • Panvica s pokrievkou využijete na dusenie

Univerzálna panvica

Panvica s pokrievkou

Panvica na palacinky

  • Ľahká a plochá, s nízkym okrajom

  • Palacinku bez problémov otočíte

  • Hodí sa tiež na prípravu zemiakových placiek alebo omeliet

Panvica na lievance

  • Typická svojimi jamkami

  • Väčšinou na 4, ale aj 7 lievancov

  • Vytvoríte krásne symetrické lievance

  • Hodí sa aj na volské oká či zemiakové placky

Panvica Wok

  • Veľmi hlboká panvica s úzkym dnom

  • Počas varenia sa ohrieva dno aj steny

  • Skvelá pre väčšie množstvo jedla

Grilovacia panvica

  • Rebrované dno

  • Po opečení bude na mäse či zelenine klasické rebrovanie

  • Väčšinou štvorcový tvar

  • Vyššia hmotnosť, dobre drží teplo

Panvica na paellu

  • Veľká hlboká panvica s 2 uchami

  • Vhodná aj pre ďalšie pokrmy z jednej panvice

  • Dobre vedie teplo

Panvica na paellu

Hlboká panvica na soté

  • Na prípravu soté aj rôznych omáčok

  • Ideálne je prevedenie s pokrievkou

Hlboké panvica na soté

Panvica na ryby

  • Oválny tvar

  • Jednoduchá príprava celých rýb

  • Ryby nepresahujú z panvice von

Panvice na ryby

Podľa čoho vybrať

Kvalita materiálu a spracovania

  • Investícia do kvalitnej panvice z odolného a trvanlivého materiálu sa oplatí

  • U vybraného modelu si dobre preštudujte materiál, technológiu výroby aj informácie o odolnosti

  • Lisovaná hliníková panvica sa pomerne rýchlo zničí

  • Odlievaný hliníkový model s extra silným dnom je veľmi odolný

  • Niektoré materiály vydržia pri dobrej starostlivosti desaťročia (liatina, smalt, meď)

  • Iné sú oveľa citlivejšie a náchylnejšie na poškodenie (keramika, teflón)

Užitočné vlastnosti

  • Nepriľnavý povrch – pre prípravu pokrmov s minimom oleja, či dokonca bez neho

  • Žiaruvzdorná či odnímateľná rukoväť – na prípravu jedla v rúre alebo na priamom ohni

  • Pokrievka – hodí sa u hlbších a univerzálnych panvíc, môžete s ňou aj dusiť

  • Indikátor teploty a rozpálenia – ukáže vám, kedy je panvica naozaj rozpálená

  • Súprava panvíc – užitočná súprava, ktorá väčšinou obsahuje 3 panvice s rôznym priemerom

Súprava panvíc

Rozmery a hmotnosť

  • Pri výbere sa zamerajte na priemer a na výšku okraja (hĺbku panvice)

  • Malé panvice majú priemer do 24 cm a sú vhodné pre 1–2 osoby

  • Priemer stredných panvíc je zhruba 25–30 cm

  • Táto veľkosť je najbežnejšia a hodí sa pre univerzálne využitie

  • Veľké panvice majú priemer od 31 cm a sú ideálnou voľbou pre mnohé domácnosti

  • Pevnejšie panvice bývajú ťažšie a horšie sa s nimi manipuluje

  • Veľká liatinová panvica môže vážiť aj viac ako 2 kg

  • Pokiaľ pripočítate ešte množstvo jedla, môžete sa dostať aj na 3–4 kg

  • Najväčšiu rolu hrá hmotnosť pri palacinkových panviciach, kde budete palacinky obracať prehadzovaním

Panvice do 24 cm

Panvice 25–30 cm

Panvice 31 cm a viac

Design

  • Klasické medené či liatinové panvice sa skvele hodia do kuchyne vo francúzskom štýle

  • Moderné keramické alebo titánové modely vo farebnom prevedení sa hodia do moderných domácností

  • Pri výbere panvice sa v prvom rade držte funkčných vlastností, až potom berte do úvahy vzhľad

  • Pokiaľ si zaobstaráte nadčasovú medenú panvicu, musíte počítať aj s náročnejšou údržbou

Materiál

Oceľ, nerez

  • Dobrá tepelná vodivosť

  • Znáša vysoké teploty aj umývanie v umývačke riadu

  • Nepoškodíte ich ani použitím kovovej obracačky

  • Bez použitia dostatočného množstva oleja sa jedlo rýchlejšie pripaľuje

Oceľové panvice

Nerezové panvice

Hliník

  • Kvalitatívne sa delia na 2 typy podľa spôsobu výroby

  • Panvice z lisovaného hliníka sa môžu pri dlhšom zahrievaní uprostred zdeformovať

  • Oveľa odolnejšie sú odlievané hliníkové panvice so silnejším dnom

  • Hliník je sám o sebe dobre tepelne vodivý

  • Nehodí sa však k priamemu kontaktu s potravinami

  • Musí preto byť na vnútornej strane opatrený nepriľnavou vrstvou z iného materiálu

Hliníkové panvice

Železo

  • Vysoko odolné voči poškodeniu všetkého druhu

  • Panvice sa môžu umývať v umývačke riadu

  • Je možné používať kovové nástroje pri manipulácii s pokrmami

Železné panvice

Meď

  • Dlhá životnosť a tepelná vodivosť

  • Rýchlo reagujú aj na najjemnejšie zmeny teplôt pri varení

  • Nadčasový dizajn

  • Náročnejšia údržba a vysoká obstarávacia cena

Medené panvice

Liatina

  • Ťažké, veľmi odolné panvice

  • Nezničíte ich vysokými teplotami, ostrými nástrojmi ani umývaním v umývačke riadu

  • Dobre vedú teplo a hodia sa na servírovanie pokrmov

  • Vhodné pre všetky typy varných dosiek

  • Celoliatinové panvice môžete dať aj na oheň alebo do rúry

Liatinové panvice

Titán

  • Panvica sa skladá z viacerých materiálov, kde je titán dominantný

  • Telo panvice je najčastejšie odliate z hliníka tak, aby bolo dno dostatočne silné a dobre tepelne vodivé

  • Hliník sa potom za vysokých teplôt pokryje oxidom titáničitým

  • Proces je zakončený nanesením niekoľkých vrstiev nepriľnavého povrchového materiálu

  • Odolá teplotným šokom aj mechanickému poškodeniu

  • Vysoká obstarávacia cena

Titánové panvice

Keramika

  • Perfektná k pomalej príprave jedál za nižších teplôt

  • V potravinách sa tak zachová aspoň časť vitamínov a minerálov

  • Nízka odolnosť voči poškodeniu

  • Neodporúča sa umývanie v umývačke riadu ani používanie tvrdých nástrojov

Keramické panvice

Granit

  • Nepriľnavá povrchová úprava

  • Príprava pokrmov s minimom tuku

  • Telo panvice tvorí hliník či iný tepelne vodivý kov

  • Naň je nanesená granitová vrstva

  • Dobre odolá mechanickému poškodeniu

  • Zdravotne pri vyprážaní za vysokých teplôt

Granitové panvice

Smalt

  • Zdravotne nezávadná povrchová úprava kovu, najčastejšie liatiny

  • Odolný proti poškodeniu

  • Dlhá životnosť a ľahká údržba

Smaltované panvice

Teflon

  • Najpoužívanejší nepriľnavý materiál

  • Nízka odolnosť voči poškriabaniu a teplotám nad 250 °C

  • Počas týchto teplôt sa začnú z panvice uvoľňovať zdraviu škodlivé látky

  • Pri varení sa však táto teplota presiahne len výnimočne

Teflónové pánvice

Rady na záver

  • Liatinové panvice znesú takmer všetko . Nerobí im problém umývanie v umývačke riadu ani drhnutie drôtenkou, ale musíte ich dobre osušiť, aby nehrdzaveli.

  • Na keramiku musíte jemne. Keramické panvice nepatria do umývačky, nie je vhodné na ne používať agresívne či abrazívne čistiace prostriedky. Nečistoty radšej zotrite papierovou utierkou alebo panvicu odmočte.

  • Hliníkové panvice sú citlivé na zmenu farby. Ak sa dostanú do kontaktu so sódou, sčernejú, ale to sa dá vyriešiť vytretím panvice alkoholom v kombinácii s olejom v pomere 1 : 1.

  • Nerezové panvice zvládajú umývanie v umývačke riadu, ale neznesú abráziu, takže nepoužívajte žiadne drôtenky ani tekuté piesky. Ak sa vám na panvici niečo pripieklo, odmočte to alebo panvicu zalejte vodou, prisypte kypriaci prášok a chvíľu varte. Zvyšky sa uvoľnia.

  • Titánové panvice môžete dať do umývačky za podmienok, že teplota nepresiahne 60 °C a na umývanie použijete šetrný prostriedok.

  • Ak sa vám na granitovom povrchu niečo prichytí, zotrite to papierovým obrúskom, ale bez obáv z poškodenia môžete dať granitovú panvicu aj do umývačky.

  • Medené panvice nepatria do umývačky a na umývanie je vhodné používať špeciálne čistiace prostriedky, ktoré panvicu šetrne umyjú a zároveň sa postarajú aj o jej lesk.

  • Oceľ a železo odolajú mechanickému poškodeniu a abrázii, ale sú citlivé na zvyšky vody, kvôli ktorým by mohli zhrdzavieť.

  • Teflon je veľmi citlivý, nepoužívajte žiadne agresívne čistiace prostriedky ani drôtenku alebo špongiu s drsným povrchom. Teflónové panvice nedávajte do umývačky riadu. Ak na nich niečo priľne, zotrite to papierovým obrúskom.

  • Smaltované panvice spravidla možno umývať v umývačke riadu.

Pokiaľ chcete dať panvicu do umývačky, dobre sa zoznámte s odporúčaním výrobcu. Niektoré materiály sú odolné a pravidelné umývanie v umývačke im nijako neuškodí. Ale iné môžu byť po niekoľkých cykloch v umývačke na odpis. Väčšina nepriľnavých povrchov zle znáša záverečný proces leštenia, pri ktorom dochádza k poškodeniu ich vlastností.

Pri výbere panvice berte ohľad aj na materiál rukoväte. Tá je najčastejšie z rovnakého materiálu ako telo panvice. Kvôli pohodlnejšej manipulácii býva často pokrytá vrstvou dreva, plastu či silikónu. Čo je na jednu stranu pohodlné, pretože sa s panvicou ľahko manipuluje, ale na stranu druhú je to limitujúce. Pri príprave niektorých pokrmov sa hodí, keď môžete celú panvicu vložiť na dopečenie ešte do rúry. Ale práve rukoväť z horľavého materiálu vám v tom môže brániť.

Väčšinu panvíc môžete bez problémov používať na plynovej aj elektrickej varnej doske. Pokiaľ však zháňate panvicu na chalupu, kde sa varí na kachliach, alebo si chcete vyskúšať trampské varenie na ohni, poobzerajte sa po odolnej, ideálne liatinovej alebo oceľovej panvici s nehorľavým uchom. Isté obmedzenia sa spájajú aj s použitím na indukčnej doske, kde musí byť dno panvice z feromagnetického materiálu (nerez, liatina, smaltované kovy). Na indukcii budú fungovať aj panvice z iných materiálov, ale musia mať dno opatrené práve onou feromagnetickou vrstvou.

Možnosť použitia panvice na indukciu odporúčame vopred overiť. Najjednoduchšie je, keď ku dnu panvice priblížite magnet. Pokiaľ sa pevne prichytí, nebude s použitím na indukciu problém, keď nie, potom je materiál pre indukciu nevhodný.

Panvicu môžete bez obáv vkladať do rúry iba v prípade, že má nehorľavú alebo odnímateľnú rukoväť.