Univerzálna panvica
Univerzálne použitie
Na smaženie aj dusenie
Niektoré panvice sú vhodné do rúry
Pri výbere sa zamerajte na priemer, výšku okraja a materiál
Panvica s pokrievkou využijete na dusenie
Kvalitná panvica je základom každej kuchyne. Môžete na nej vyprážať, flambovať, dusiť, a dokonca aj variť omáčky. Aby ste z panvice dostali maximum, treba dobre zvoliť nielen tvar, ale hlavne materiál. Zamerajte sa tiež na nepriľnavosť, odolnosť voči poškodeniu a nároky na údržbu
Kvalitná panvica je základom každej kuchyne. Môžete na nej vyprážať, flambovať, dusiť, a dokonca aj variť omáčky. Aby ste z panvice dostali maximum, treba dobre zvoliť nielen tvar, ale hlavne materiál. Zamerajte sa tiež na nepriľnavosť, odolnosť voči poškodeniu a nároky na údržbu
Univerzálne použitie
Na smaženie aj dusenie
Niektoré panvice sú vhodné do rúry
Pri výbere sa zamerajte na priemer, výšku okraja a materiál
Panvica s pokrievkou využijete na dusenie
Ľahká a plochá, s nízkym okrajom
Palacinku bez problémov otočíte
Hodí sa tiež na prípravu zemiakových placiek alebo omeliet
Typická svojimi jamkami
Väčšinou na 4, ale aj 7 lievancov
Vytvoríte krásne symetrické lievance
Hodí sa aj na volské oká či zemiakové placky
Veľmi hlboká panvica s úzkym dnom
Počas varenia sa ohrieva dno aj steny
Skvelá pre väčšie množstvo jedla
Rebrované dno
Po opečení bude na mäse či zelenine klasické rebrovanie
Väčšinou štvorcový tvar
Vyššia hmotnosť, dobre drží teplo
Veľká hlboká panvica s 2 uchami
Vhodná aj pre ďalšie pokrmy z jednej panvice
Dobre vedie teplo
Paella (čítaj “paeja”) je tradičný španielsky pokrm, jedná sa vlastne o akési rizoto s morskými plodmi, ktoré sa pripravuje v jednej panvici.
Na prípravu soté aj rôznych omáčok
Ideálne je prevedenie s pokrievkou
Oválny tvar
Jednoduchá príprava celých rýb
Ryby nepresahujú z panvice von
Kvalitná panvica je nenahraditeľná nielen doma, ale aj na chate či chalupe. Ďalšiu inšpiráciu nájdete na našej stránke Varenie na chalupe.
Investícia do kvalitnej panvice z odolného a trvanlivého materiálu sa oplatí
U vybraného modelu si dobre preštudujte materiál, technológiu výroby aj informácie o odolnosti
Lisovaná hliníková panvica sa pomerne rýchlo zničí
Odlievaný hliníkový model s extra silným dnom je veľmi odolný
Niektoré materiály vydržia pri dobrej starostlivosti desaťročia (liatina, smalt, meď)
Iné sú oveľa citlivejšie a náchylnejšie na poškodenie (keramika, teflón)
Nepriľnavý povrch – pre prípravu pokrmov s minimom oleja, či dokonca bez neho
Žiaruvzdorná či odnímateľná rukoväť – na prípravu jedla v rúre alebo na priamom ohni
Pokrievka – hodí sa u hlbších a univerzálnych panvíc, môžete s ňou aj dusiť
Indikátor teploty a rozpálenia – ukáže vám, kedy je panvica naozaj rozpálená
Súprava panvíc – užitočná súprava, ktorá väčšinou obsahuje 3 panvice s rôznym priemerom
Pri výbere sa zamerajte na priemer a na výšku okraja (hĺbku panvice)
Malé panvice majú priemer do 24 cm a sú vhodné pre 1–2 osoby
Priemer stredných panvíc je zhruba 25–30 cm
Táto veľkosť je najbežnejšia a hodí sa pre univerzálne využitie
Veľké panvice majú priemer od 31 cm a sú ideálnou voľbou pre mnohé domácnosti
Pevnejšie panvice bývajú ťažšie a horšie sa s nimi manipuluje
Veľká liatinová panvica môže vážiť aj viac ako 2 kg
Pokiaľ pripočítate ešte množstvo jedla, môžete sa dostať aj na 3–4 kg
Najväčšiu rolu hrá hmotnosť pri palacinkových panviciach, kde budete palacinky obracať prehadzovaním
Klasické medené či liatinové panvice sa skvele hodia do kuchyne vo francúzskom štýle
Moderné keramické alebo titánové modely vo farebnom prevedení sa hodia do moderných domácností
Pri výbere panvice sa v prvom rade držte funkčných vlastností, až potom berte do úvahy vzhľad
Pokiaľ si zaobstaráte nadčasovú medenú panvicu, musíte počítať aj s náročnejšou údržbou
Dobrá tepelná vodivosť
Znáša vysoké teploty aj umývanie v umývačke riadu
Nepoškodíte ich ani použitím kovovej obracačky
Bez použitia dostatočného množstva oleja sa jedlo rýchlejšie pripaľuje
Kvalitatívne sa delia na 2 typy podľa spôsobu výroby
Panvice z lisovaného hliníka sa môžu pri dlhšom zahrievaní uprostred zdeformovať
Oveľa odolnejšie sú odlievané hliníkové panvice so silnejším dnom
Hliník je sám o sebe dobre tepelne vodivý
Nehodí sa však k priamemu kontaktu s potravinami
Musí preto byť na vnútornej strane opatrený nepriľnavou vrstvou z iného materiálu
Vysoko odolné voči poškodeniu všetkého druhu
Panvice sa môžu umývať v umývačke riadu
Je možné používať kovové nástroje pri manipulácii s pokrmami
Dlhá životnosť a tepelná vodivosť
Rýchlo reagujú aj na najjemnejšie zmeny teplôt pri varení
Nadčasový dizajn
Náročnejšia údržba a vysoká obstarávacia cena
Ak sa rozhodnete pre meď, dajte si pri výbere pozor na hliníkové panvice s medeným náterom, ktoré sú na pohľad od medených modelov na nerozoznanie, ale funkčnosťou a životnosťou sa nemôžu pravej medenej panvici vyrovnať.
Ťažké, veľmi odolné panvice
Nezničíte ich vysokými teplotami, ostrými nástrojmi ani umývaním v umývačke riadu
Dobre vedú teplo a hodia sa na servírovanie pokrmov
Vhodné pre všetky typy varných dosiek
Celoliatinové panvice môžete dať aj na oheň alebo do rúry
Panvica sa skladá z viacerých materiálov, kde je titán dominantný
Telo panvice je najčastejšie odliate z hliníka tak, aby bolo dno dostatočne silné a dobre tepelne vodivé
Hliník sa potom za vysokých teplôt pokryje oxidom titáničitým
Proces je zakončený nanesením niekoľkých vrstiev nepriľnavého povrchového materiálu
Odolá teplotným šokom aj mechanickému poškodeniu
Vysoká obstarávacia cena
Perfektná k pomalej príprave jedál za nižších teplôt
V potravinách sa tak zachová aspoň časť vitamínov a minerálov
Nízka odolnosť voči poškodeniu
Neodporúča sa umývanie v umývačke riadu ani používanie tvrdých nástrojov
Nepriľnavá povrchová úprava
Príprava pokrmov s minimom tuku
Telo panvice tvorí hliník či iný tepelne vodivý kov
Naň je nanesená granitová vrstva
Dobre odolá mechanickému poškodeniu
Zdravotne pri vyprážaní za vysokých teplôt
Zdravotne nezávadná povrchová úprava kovu, najčastejšie liatiny
Odolný proti poškodeniu
Dlhá životnosť a ľahká údržba
Najpoužívanejší nepriľnavý materiál
Nízka odolnosť voči poškriabaniu a teplotám nad 250 °C
Počas týchto teplôt sa začnú z panvice uvoľňovať zdraviu škodlivé látky
Pri varení sa však táto teplota presiahne len výnimočne
Údržba a čistenie
Liatinové panvice znesú takmer všetko . Nerobí im problém umývanie v umývačke riadu ani drhnutie drôtenkou, ale musíte ich dobre osušiť, aby nehrdzaveli.
Na keramiku musíte jemne. Keramické panvice nepatria do umývačky, nie je vhodné na ne používať agresívne či abrazívne čistiace prostriedky. Nečistoty radšej zotrite papierovou utierkou alebo panvicu odmočte.
Hliníkové panvice sú citlivé na zmenu farby. Ak sa dostanú do kontaktu so sódou, sčernejú, ale to sa dá vyriešiť vytretím panvice alkoholom v kombinácii s olejom v pomere 1 : 1.
Nerezové panvice zvládajú umývanie v umývačke riadu, ale neznesú abráziu, takže nepoužívajte žiadne drôtenky ani tekuté piesky. Ak sa vám na panvici niečo pripieklo, odmočte to alebo panvicu zalejte vodou, prisypte kypriaci prášok a chvíľu varte. Zvyšky sa uvoľnia.
Titánové panvice môžete dať do umývačky za podmienok, že teplota nepresiahne 60 °C a na umývanie použijete šetrný prostriedok.
Ak sa vám na granitovom povrchu niečo prichytí, zotrite to papierovým obrúskom, ale bez obáv z poškodenia môžete dať granitovú panvicu aj do umývačky.
Medené panvice nepatria do umývačky a na umývanie je vhodné používať špeciálne čistiace prostriedky, ktoré panvicu šetrne umyjú a zároveň sa postarajú aj o jej lesk.
Oceľ a železo odolajú mechanickému poškodeniu a abrázii, ale sú citlivé na zvyšky vody, kvôli ktorým by mohli zhrdzavieť.
Teflon je veľmi citlivý, nepoužívajte žiadne agresívne čistiace prostriedky ani drôtenku alebo špongiu s drsným povrchom. Teflónové panvice nedávajte do umývačky riadu. Ak na nich niečo priľne, zotrite to papierovým obrúskom.
Smaltované panvice spravidla možno umývať v umývačke riadu.
Umývanie v umývačke riadu
Pokiaľ chcete dať panvicu do umývačky, dobre sa zoznámte s odporúčaním výrobcu. Niektoré materiály sú odolné a pravidelné umývanie v umývačke im nijako neuškodí. Ale iné môžu byť po niekoľkých cykloch v umývačke na odpis. Väčšina nepriľnavých povrchov zle znáša záverečný proces leštenia, pri ktorom dochádza k poškodeniu ich vlastností.
Materiál rukoväte
Pri výbere panvice berte ohľad aj na materiál rukoväte. Tá je najčastejšie z rovnakého materiálu ako telo panvice. Kvôli pohodlnejšej manipulácii býva často pokrytá vrstvou dreva, plastu či silikónu. Čo je na jednu stranu pohodlné, pretože sa s panvicou ľahko manipuluje, ale na stranu druhú je to limitujúce. Pri príprave niektorých pokrmov sa hodí, keď môžete celú panvicu vložiť na dopečenie ešte do rúry. Ale práve rukoväť z horľavého materiálu vám v tom môže brániť.
Použitie na rôznych typoch varných dosiek a v rúre
Väčšinu panvíc môžete bez problémov používať na plynovej aj elektrickej varnej doske. Pokiaľ však zháňate panvicu na chalupu, kde sa varí na kachliach, alebo si chcete vyskúšať trampské varenie na ohni, poobzerajte sa po odolnej, ideálne liatinovej alebo oceľovej panvici s nehorľavým uchom. Isté obmedzenia sa spájajú aj s použitím na indukčnej doske, kde musí byť dno panvice z feromagnetického materiálu (nerez, liatina, smaltované kovy). Na indukcii budú fungovať aj panvice z iných materiálov, ale musia mať dno opatrené práve onou feromagnetickou vrstvou.
Možnosť použitia panvice na indukciu odporúčame vopred overiť. Najjednoduchšie je, keď ku dnu panvice priblížite magnet. Pokiaľ sa pevne prichytí, nebude s použitím na indukciu problém, keď nie, potom je materiál pre indukciu nevhodný.
Panvicu môžete bez obáv vkladať do rúry iba v prípade, že má nehorľavú alebo odnímateľnú rukoväť.